fbpx
Kontakt

Energimärkning – så kan du få energisnåla fönster

Att byta ut äldre fönster mot energifönster gynnar dig i det långa loppet. Skillnaden kommer märkas i energibesparing och uppvärmningskostnad. Vi på SP Fönster erbjuder vi ett brett utbud av energimärka fönster. 

Att energifönster, isolerade fönster, sparar in på både pengar och miljö är kanske ingen nyhet, men vet du att de också höjer värdet på ditt hus? Med ett fönsterbyte kommer dessutom jämnare uppvärmning och ökad komfort i hemmet. Skillnaden märks direkt efter installation och fördelarna i det långa loppet är många. 

SP Fönster Balans svart spröjs

Vad är en energimärkning? 

En energimärkning visar hur energikrävande en produkt är på en skala från A till G är A är bäst. För många produktgrupper, som de flesta vitvaror och tv-apparater, är det obligatoriskt med energimärkning och Statens Energimyndighet kontrollerar att den efterföljs. Men det finns också branscher där seriösa tillverkare samarbetar kring en energimärkning för att ge en rättvis bild av en produkts energieffektivitet – och där hittar vi fönster- och bilbranschen.  
 
Energimärkningen för fönster heter EQ Fönster och är ett samarbete mellan ledande tillverkare av energimärkta fönster, vars syfte är att sprida kunskap om fönsters påverkan på byggnaders energiförbrukning och bidra till energibesparing och bättre miljö. 
Läs också:
Funderar du på nya fönster?

Varför vill man ha energimärkta fönster? 

Det finns många skäl till att välja energimärkta fönster. Det mest självklara är att de minskar den energi som går åt till uppvärmning av huset på vintern och nedkylning på sommaren. Det minskar din energikostnad, men du gör även en viktig insats för miljön då varje sparad kWh minskar koldioxidutsläppen med upp till ett kilo. 

Men det finns även flera fördelar med energimärkta fönster för komforten i huset. Du får bättre ljudisolering, eftersom där de otätheter där luft kan komma in i fönster som inte är energimärkta också släpper in ljud. Ett energieffektivt fönster är varmare på insidan än ett fönster som inte är energieffektivt, vilket gör att du kan sitta intill fönstret när det är kallt ute utan att känna ett drag av kalluft. 

Vad ingår i märkningen? 

Energimärkningen ställer krav på att fönstret har en viss prestanda. Ett energimärkt fönster har därmed g kvalitet och minimerar värmeförluster genom högt ställda krav på både tätning och isolerförmåga. Energimärkningens krav säkrar dessutom att fönstret är fukttätt.

Läs också: Vad är energiglas?

Energiklass A till G – så vet du vad som är vad 

Medan till exempel alla kylskåp i samma modell är likadana och har samma energiklass är nästan varje fönster, även i samma produktserie, unikt genom dess öppningssätt och olika tillval.

Det som avgör vilken energiklass vare unikt fönster har är hur stor värmeförlust fönstret ger (U-värdet) och dess lufttäthet, samt dessa tvås relation till varandra. Du kan se här vilken energiklass just det fönster som du är intresserad av har.
På skalan A-G är A mest energieffektivt och G minst.
Läs också: Vad är U-värde?

Vilken märkning behöver man ha?

Alla energimärkta fönster i klasserna A-F betecknas som energieffektiva och är därmed ett bra val. Svårare än så är det inte!  

Så mycket kan du spara på energimärkta fönster?

Hur mycket du kan spara på att byta till energimärkta fönster varierar från hushåll till hushåll. Men en sak är säker, skillnaden mot att ha vanliga fönster är stor, där värmeförlusten kan vara väldigt påtaglig. Det kan skilja flera tusenlappar på elräkningen per år. I räknaren på energifönster.nu kan du räkna ut energibesparing för fönster, utifrån dina förutsättningar och framtida energipriser.


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp