fbpx
Kontakt

Spara energi med fönster – går det?

Med skenande elpriser blir ens hems uppvärmningskostnad än mer relevant. Att ha ett välisolerat skal på huset är A och O för att hålla värmen inne och kylan ute, som i sin tur bidrar till lägre uppvärmningskostnader. Men vad behöver man veta? Vi guidar dig genom denna djungel.

Hur mycket kan du spara på nya fönster?

Den största, och kanske viktigaste frågan rent privatekonomiskt, är hur mycket man kan spara på nya fönster. Det beror såklart på vilka fönster man har idag. Därför har vi tagit fram en enkel kalkylator för att du ska kunna få en uppskattning om hur mycket du skulle kunna spara energimässigt, och i rena kronor, per år.

Räkna ut hur mycket du kan spara

Behöver fönstren i mitt hus bytas ut?

Det kan vara svårt att veta vad man har för fönster i sitt hus. Är de dåligt isolerade och släpper ut din uppvärmning eller bra energifönster?

Ta reda på det direkt

Fönsterexperten: Så väljer du rätt fönster för ditt hus

Olika hus är olika energieffektiva. Här berättar SP Fönsters utbildare Niklas Hanning om hur välisolerade fönster man ska välja till sitt hus utifrån sin uppvärmningsmetod och husets övriga skal.

Se Niklas svar

Vad ska du prioritera när du energieffektiviserar huset?

Då över 30% av uppvärmningen i många hus försvinner rätt ut i kylan på grund av otäta hus ligger det i allas intresse att stoppa energiläckagen. Men hur gör man? Här får du veta vilka åtgärder som passar ditt hus och vilken besparing de ger.

Se hur du kan prioritera

Ostersund095-0305

SP Balans tandådalen

Vad är U-värde och varför ska man bry sig?

Den värmeförlust som ett fönster orsakar anges i U-värde, vilket är bra att ha koll på när du ska köpa nya fönster. Men vad ska man ha för U-värde då?

Få svaret direkt

Så kan en fönsterdörr ha betydelse för klimatet

Är det okej att renovera när hemmet fungerar och man eftersträvar att leva hållbart? För Maria Soxbo, författare till boken ”Gör skillnad – Från klimatångest till handlingskraft” var det inte självklart. 

Se hur Maria resonerade

SP Fönster Balans svart spröjs

Allt du vill veta om energimärkning

Du har väl hört om energiklassningen A-G på kylskåp, tvättmaskiner och andra hushållsartiklar. Men hur funkar det egentligen för fönster? Vi går igenom energiklasserna och varför du ska bry dig om det.

Lär dig om energimärkning på fönster

Experten: Så mycket kan man spara på energisnåla fönster

Dåliga isolerade fönster är en vanligt förekommande energitjuv och släppa ut så mycket som en tredjedel av den värme som egentligen ska stanna inomhus. Vår utbildare, Stefan Stamåker, förklarar hur det ligger till.

Se vad Stefan svarar

Räkna ut hur mycket du kan spara

Stor energi- och miljövinst för liten inledande kostnad

För att få ett Svanenmärkt fönster adderas en mer isolerande distanslist (så kallad varmkant) och ett extra energiglas ger ett extra lågt U-värde till produkten. I de allra flesta fall blir då produkten så energieffektiv att den miljömärks med Svanen*. Priset på ett extra energiglas och varmkant avgörs på hur stort fönstret eller fönsterdörren är – men oavsett så handlar det i praktiken om några hundralappar per produkt. Ett inledande kostnad som man kan tjäna igen genom minskade uppvärmningskostnader.

Testa gärna att räkna på det själv i Energibesparingskalkylatorn.

 *Har man gjort vissa andra glastillval så kan det hända att U-värdet inte blir tillräckligt lågt för att klara Svanens krav. Det kan hända vid tillval av till exempel brandglas och laminerat säkerhetsglas. Men oavsett så får man ett betydligt mer energieffektivt fönster än ett standardfönster.


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp