Kontakt
Publicerad 1 april, 2019

De räddade ett utdömt hus – ”Vi tyckte så mycket om gården”

Det gamla timmerhuset i Grängesberg fick stå helt öppet i två år för att vädra ut lukten efter en tidigare ägare och hans 50 katter. Därefter köpte Jennifer och Tobias Hellberg huset, rev ut allt och byggde sitt drömhus.
– Jag har alltid velat ha ett timmerhus med krysspröjs, säger Jennifer Hellberg.

Det gamla huset har fått en panel av fusktimmer, träfönster med krysspröjs och stående post, samt röda fönsterfoder.

För snart 200 år sedan byggdes ett timmerhus fyra kilometer utanför Grängesberg i Dalarna. Platsen är omgiven av åkrar. Bortanför dem börjar skogen och ur dem växer bergen. Tack vare fem års hårt arbete bor nu makarna Jennifer och Tobias Hellberg och deras son Louie här.
– En gammal granne har sagt att det var helt otroligt att huset gick att rädda, berättar Jennifer.

Familjen består av Jennifer, Louie och Tobias.

Mycket av husets historia är ännu okänd för Jennifer och Tobias. De har ett omkring 75 år gammalt fotografi på vilket nio vuxna personer poserar, tillsammans med en arbetshäst, framför huset. Det hade då en fasad med liggande plank, veranda med snickarglädje, tegeltak och fönster med mittpost och liggande spröjs.

Och så har de fått veta vad de senaste ägarna gjorde med huset.
– Det bodde en man här som hade omkring 50 katter. Efter honom tog nya ägare över som rev ut allt, från trossbotten till nock, och lät alla fönster stå öppna i två år för att vädra ut huset. Och därefter köpte vi det, säger Jennifer.

Förklaringen är att de tyckte så mycket om gårdens läge. Här har de nära till centrum och grannar, till slalombacken som lyser upp gården under mörka vinterkvällar och till en vacker badplats – men gården ligger ändå avskilt och passar perfekt till en familj med hästar, getter och katter.
– Vi har inrett huset på nytt. Från början fanns varken vatten eller avlopp – nu har vi nytt kök, badrum, hall och tre sovrum.

Efter att paret har gjort en utbyggnad på 50 kvadratmeter och inrett vinden mäter huset nu 160 kvadratmeter.
– Det är tur att man glömmer hur mycket tid och arbete vi har lagt ned här, säger Jennifer som tillsammans med maken och med stöd av deras föräldrar har genomfört nästan alla delar av renoveringen själva.

Huset fick en fasad av fusktimmer som är målad med järnvitriol, svart plåttak och vita träfönster från SP Fönster med stående bågpost och krysspröjs i den övre delen.
– Jag har alltid velat ha ett timmerhus med krysspröjs. Fönstren gör hela huset faktiskt. Det var viktigt för oss att få in nya fönster som sparar energi. Det fick kosta vad det kosta ville.

Nästan alla fönster är vridfönster. Endast i hallen, där utsidan nås från altanen, har paret valt att sätta in fasta fönster.
– Vi valde SP Stabil för att vi har hört så mycket bra om dem, att det är bra kvalitet. Och vi är nöjda.

Köket med fönsterdörr mot altanen.

Fönstren har smyckats med körsbärsröda foder.
– Först tänkte vi ha blåa foder, men det är så vanligt. När man åker mot Rättvik eller Leksand ser man blåa fönsterfoder på nästan vartenda timmerhus.

Förutom hästarna är inredning Jennifers stora intresse. Hon blandar gärna gammalt och nytt i inredningen och instagrammar om sitt hus och inredning på kontot @karlersgardens.
– Ett tips är att köra lite olika stilar i olika rum för att det inte ska bli för tråkigt.

 


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.
Svanen logotyp