fbpx
Kontakt
Publicerad 20 november, 2020

Halvmånefönster – Halvrunda fönster av hög kvalitet

Halvrunda fönster

Halvmånefönster från Sveriges ledande miljövänliga fönstertillverkare 

Sätt en fin detalj på huset med halvmånefönster, eller halvrunda fönster som det också kallasMed SP Fönster får du inte bara många valmöjligheter vad gäller färgspröjs och tillvalsfunktioner för glaset. Du får dessutom fönster med en långsiktig konstruktion som behåller både utseende och funktion under många år. Inte minst tack vare väl utvalda råvaror som aluminium och svenskt trä, i kombination med ett hantverk som formats under vårt företags långa historia. Läs vidare så berättar vi mer om våra fönster som liknar halvmånar. 

Upptäck vårt sortiment med halvrunda fönster 

Det är inte sällan som man ser fönster formade som en halvmåne i gamla villor och byggnader. Ofta med ett vackert spröjsverk som nästan ger intrycket av en sol som stiger över horisonten. Våra halvmånefönster kan anpassas med olika storlekar, färger och spröjs för att passa olika byggnadsstilar. 

Ett vanligt ställe att placera halvmånefönster är i nocken under taket som en fin detalj, där det kan släppa in ljus i en vindsvåning eller vindskupa där det är svårt att få plats med större rutor. Här kan ett halvrunt fönster dessutom se snyggare ut. Om ett rum har extra högt i tak kan du ”förlänga” ett klassiskt rektangulärt fönster eller dörr med en halvmåne-modell placerad ovanför.  

Om du placerar det på en plats som är svår att nå utifrån, till exempel på en vind, är det en fördel att välja ett öppningsbart halvmånefönster. På så sätt blir det lättare att putsa. Och eftersom det kan vara svårt att vädra vindar på andra sätt är det en fördel att kunna öppna fönstren.  

Men om du ändå väljer ett fast fönster, med fördelarna det innebär, rekommenderar vi tillvalet självrengörande glas om fönstret står i solen och kan nås av regn. Den självrengörande beläggningen på ytterrutans utsida reagerar med solens UV-strålning och löser upp organisk smuts som sedan kan sköljas bort av regn.

Inspirationsbilder för halvmånefönster i olika miljöer 

Hälsingegård med spröjsade SP Fönster

Hälsingegård med spröjsade SP Fönster

Villa med halvrunt fönster under nock, solfjäderspröjs med två lister

Villa med halvrunt fönster under nock

Hälsingegård med halvrunt fönster

Hälsingegård med halvrunt fönster

Villa med halvrunt fönster under nock, solfjäderspröjs med tre lister

Villa med halvrunt fönster under nock

Villa med halvrunt fönster under nock, solfjäderspröjs med två lister

Villa med halvrunt fönster under nock

Dekorera dina halvmånefönster med passande spröjs 

Spröjs är lister som du kan lägga till på våra halvmånefönster för att dela upp rutorna i flera fält. De fungerar bara dekorativt. Rutorna är alltså fortfarande intakta och spröjsen placeras mellan eller utanpå dem beroende på vilken variant du väljer.  

Spröjs kan ge halvmånefönster en gammaldags solig känsla, som passar som handen i handsken för äldre villor och tidlösa byggnader. Du kan så klart även hoppa över spröjs för ett så neutralt fönster som möjligt. 

Till våra fasta halvmånefönster kan du välja solfjädersspröjs med tre lister eller en stående list i mitten av rutan, antingen som mellanliggande spröjs eller lös utanpåliggande. För våra öppningsbara modeller erbjuder vi lös utanpåliggande solfjäderspröjs med två eller tre lister.  

Vår stående spröjs för halvrunda fönster är tillverkad i aluminium, medan solfjädersspröjsen är tillverkad i PVC. Solfjädersspröjsen finns endast tillgänglig i vitt. De andra kan du få i valfri färg från vårt sortiment.  

Spröjs – Fasta eller öppningsbara halvrunda fönster 

Solfjäderspröjs med tre lister

Solfjäderspröjs med tre lister

 

Halvmånefönster med solfjäderspröjs, två lister

Solfjäderspröjs, två lister

Hitta halvmånefönster i rätt storlek och utförande 

Dimensioner, material och utförande – Fasta halvrunda fönster 

Fastfönster är en fördel om du inte behöver eller vill ha möjlighet att öppna dem. Vi erbjuder den här typen av halvrunda fönster i små och stora storlekar. De tillverkas endast i aluminiumbeklätt trä, där trämaterialet är noga utvalt från svenska skogar. Vi levererar de här halvmånefönstren i helmoduler med karm i profilerat utseende, försedd med anslutningsspår för droppbleck runt hela karmen.  

Storleksvarianter fasta halvrunda aluminiumbeklädda träfönster

Modulmått, bredd x höjd.

6 x 3 7 x 3 8 x 4 9 x 4 10 x 5 11 x 5 12 x 6 13 x 6 14 x 7 15 x 7 16 x 8 17 x 8 18 x 9 19 x 9 20 x 10

Dimensioner, material och utförande – Öppningsbara halvrunda fönster 

Våra halvrunda öppningsbara fönster är tillverkade i svenskt trä av hög kvalitet, med en list av aluminium på båg- och karmbottenstycke. På inomhussidan har bågen profilerad kant.  

Karmen i våra halvrunda träfönster har anslutningsspår för fönsterbleck och karmskruvhål som gör dig redo för monteringen. Våra öppningsbara fönster i formen av en halvmåne kommer i följande storlekar.  

Storleksvarianter öppningsbara halvrunda träfönster

Modulmått, bredd x höjd

7 x 3,5 8 x 4 9 x 4,5 10 x 5 11 x 5,5 12 x 6 13 x 6,5 14 x 7 15 x 7,5 16 x 8 17 x 8,5 18 x 9 19 x 9,5 20 x 10

Frågor och svar om våra halvmånefönster

Är era halvmånefönster miljömärkta?  

I skrivande stund är våra halvmånefönster CE-märkta och godkända av Svensk Fönster & DörrKontroll. Och våra fasta halvrunda fönster går att få som Svanenmärkta. Vi på SP Fönster utför även ett omfattande miljöarbete och är Sveriges ledande hållbara fönstertillverkare. Du kan se aktuella miljömärkningar på produktsidorna.  

Hur lång är garantin? 

Vår garanti räcker i 10 år och omfattar det ett fönster ska göra: stänga ute väder och vind, och kunna öppnas och stängas utan problem (om det inte är ett fast fönster så klart). De här felen upptäcks långt innan 10 år har gått, så du har full trygghet.  

Finns halvrunda fönster i enkelglas, 2-glas eller 3-glas? 

Våra halvmånefönster kommer varken med enkelglas eller 2-glas, utan finns endast i 3-glas. Vilket kommer med praktiska fördelar. De tätt sammanfogade glasrutorna med tillhörande konstruktion håller effektivt kvar värmen i huset, vilket leder till ökad energieffektivitet för din uppvärmning.   

Tillverkas alla fönster i både aluminium och trä? 

Våra fasta fönster i halvmåne-modell tillverkas i aluminiumbeklätt trä, medan de öppningsbara halvmånefönstren kommer helt i trä.  

Vilka färger erbjuder ni halvmånefönster i? 

Vi erbjuder ett stort utbud av färger till våra halvmånefönster. När du köper våra aluminiumbeklädda fönster ingår valet bland 10 standardfärger i grundpriset. För träfönster ingår den vita färgen i grundpriset. Men det är fullt möjligt att välja andra kulörer också. Du kan till och med välja olika färger på ditt halvrunda fönster inomhus och utomhus.  

I vilka färger kommer spröjs för era halvmånefönster? 

Vår solfjäderspröjs finns endast tillgänglig i vitt. Men de andra spröjsen för fönster i halvmåne-form kan du själv välja färg på.

Vilka fönstersmygar och foder erbjuder ni? 

Vi erbjuder invändigt och utvändigt foder, och utvändig och invändig smyg för våra halvrunda modeller. Smygar kan levereras med djup på mellan 20–500 millimeter. Smygen är gjorda av trä och fodren av MDF. Läs mer om våra smygar och foder för halvmånefönster. 

Kan jag beställa halvmånefönster med specifika egenskaper? 

Vi har flera tillval för vårt fönsterglas som ger fönstren extra funktioner. Just för halvmåneformade fönster rekommenderar vi självrengörande glas för soliga lägen dit regnet når. På så sätt löser solens UV-strålar upp organisk smuts som regnet sedan sköljer bort. Se mer om våra glas och fyllningar. 

Hitta närmaste återförsäljare av halvmånefönster från SP-fönster 

Oavsett om du tycker att de ser ut som en stigande sol eller en halvmåne hoppas vi att du har fått reda på något nytt om våra fönster. Är du intresserad av att ta nästa steg? Då rekommenderar vi att du tar dig till en av våra återförsäljare. Hos dem kan du jämföra mått på våra halvrunda fönster och diskutera pris. SP Fönster finns  ett stort antal platser i Sverige, även i mindre städer och orter. Se var vi finns närmast dig – hitta återförsäljare 

Är du lite osäker på vilka fönster som passar ditt hus och dina behov? Testa att hitta rätt med vårt verktyg Fönsterväljaren. Genom att kryssa i olika alternativ på frågor letar programmet fram fönster för dig. Från resultatet kan du enkelt skicka en offertförfrågan till en av våra återförsäljare för att se pris på halvmånefönster – eller andra alternativ som du kanske upptäcker. Gå till Fönsterväljaren. 


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp