fbpx
Kontakt
Publicerad 19 juni, 2019

Kondens på fönster

Varför bildas imma på fönster? Är det dåligt att ha kondens på utsidan eller insidan av rutorna? Du kommer kanske ihåg kondens från klassrummet. Att det bildas på ytor som är kallare än den fuktiga luften runtomkring. Ett klassiskt exempel är dropparna som dyker upp på glas med läsk under varma sommardagar. Men fönster dåLäs vidare så berättar vi. 

Imma på insidan av fönster
Imma på insidan av dina fönster bildas när den inre rutan är kallare än rummet. Anledningen är att dina fönster inte isolerar tillräckligt braNär de släpper igenom den kalla utomhusluften kyls den inre rutan ner. Då bildas imma på glaset, precis som när man häller läsk i ett glas på sommaren.
Läs också: Vad är energifönster? 

Kondensen sprider sig som ett band över nederdelen av fönstrets insida. Det beror på att rutan är kallast längst ner. Om fönstret är tillräckligt nerkylt för att kondens ska bildas kan även kallras uppstå. Kallras sker när rutan kyler ner den närmaste inomhusluften, som blir tyngre än resten av luften i rummet och ”rasar” ner till golvnivå där den kyler ner dina fötter. Men även om det känns kallt för dig visar termostaten en bekväm temperatur. 

Dålig ventilation, fuktig miljö och kyla utomhus ökar risken för kondens på insidan av fönsterOm imman bildas där det är hög luftfuktighet och ventilationen är dålig behöver fönstren inte nödvändigtvis vara dåliga 

Du vill helst inte ha någon imma alls på insidan av dina fönster. Oftast är konstruktionen inte gjord för att hantera fukt på den sidan. Därför kan kondensen leda till mögel och ruttet trä. Det leder i sin tur till nedbrutna fönsterbågar och sämre inomhusluft med potentiella hälsorisker.  

Kondens på utsidan av fönster
Dina fönster får kondens på utsidan om det utvändiga glaset är kallare än utomhusluften. Det sker om minimal värme släpps ut. Alltså innebär imma på utsidan av fönster att de isolerar braVilket är positivt för dig! Eftersom utsidan av fönster är gjorda för att tåla väder och vind finns ingen risk för fuktskada. Oftast uppstår imman under natten, och när solen värmer upp rutan under morgontimmarna försvinner den.  

U-värde och kondens
U-värde är något att hålla koll på när vi pratar om kondens och fönster. Enkelt förklarat är U-värdet ett mått på isoleringsförmågan hos exempelvis fönster. Vi och många andra fönsterleverantörer visar U-värde i våra specifikationer. Tanken är att ge dig som ska välja fönster en uppfattning om hur väl de håller värmen inne och kylan ute

U-värde är som handicap i golf, det är bra att ha ett så lågt värde som möjligt. Lägre värde innebär bättre isoleringsförmåga. Så imma på utsidan uppstår på fönster med låga U-värden, medan kondens på insidan uppstår på fönster med höga U-värden.
Läs också: Mer om U-värde 

Får du ofta imma på insidan av dina fönster och vill undvika potentiella fuktskador med allt vad det innebär? Ett alternativ är att uppdatera till moderna SP Fönster, med hållbar konstruktion och lägre U-värden. Hör av dig till din återförsäljare om du har några frågor!
Läs om våra underhållsfria fönster för villan


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp