Artiklar & Inspiration

Med stolthet från Snickarvägen

Artikel

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Med stolthet från Snickarvägen</span>

Svenska Fönster har inte bara norra Europas största fönsterfabrik. Med 850 medarbetare är det anrika företaget också en viktig kugge i Edsbyn.
– Här finns förutsättningar. Folk är uppväxta med en attityd att man kan göra vad man vill, när man vill, säger Simon Lindh.

Adressen är helt självklar. Sväng vänster från riksvägen, så vänster igen och in på Snickarvägen. Där har Svenska Fönster, som tillverkar Svenska Fönster, huserat ända sedan 1962. Här är hjärtat i den glasklara ambitionen att ge svenska folket gedigna fönster, med tydlig signatur i det hälsingska landskapet. Men lika mycket är Svenska Fönster en aktiv aktör på en mängd olika plan hemma i Edsbyn; för integrationen, idrotten, friskvården, föreningslivet.

Guidade visningar är vardag här i fabriken, i vilka man får följa flödet härifrån virkeshallen till de färdiga fönstren påbörjar sin resa hem till kunden.

Doften av finaste virke är även kittet som förenar folk i bygden med de 850 anställda, varav 750 i Edsbyn, som gjort företaget till det största i kommunen. Det räcker att passera första glasdörren in i fabriken för att den där varma, ombonade doften av sågspån ska sticka till i näsan. Guidade visningar är vardag här på fabriken, där man får följa virket från inkommande lastpallar till färdigt fönster.
Läs också: Utmärkt råvara och hög kvalitet

Daniel Helmersson kontrollerar virket efter att det har kapats upp.

Elva fotbollsplaner
Det är med både van och varm hand som Simon Lindh leder nyfikna genom fabriken, som med sina 63 000 kvadratmeter är lika stor som elva vanliga fotbollsplaner.

”Det här är vår virkeshall. Det obehandlade virket kommer in från olika sågverk i Mellansverige: Medelpad, Jämtland, Härjedalen och förstås Hälsingland. ”

Simon Lindh

Simon Lindh har varit på Svenska Fönster lika många år som det finns avdelningar på fabriken. Genom att låta medarbetarna rotera mellan arbetsuppgifter och de 17 avdelningarna har man alltid uppmuntrat sina anställda att få full insyn i hela produktionen.
– Det har hänt så otroligt mycket sedan jag började här, det går nästan inte att greppa. När jag kom in år 2001 var de flesta maskinerna från 1960- och 1970-talet. Attityden då var lite mer förnöjd, i dag är det mycket en insikt av att vi måste bli bättre och bättre hela tiden, säger Simon Lindh och visar upp en så kallad wood eye.

I hög fart passerar virket genom en WoodEye som avslöjar alla sprickor och andra skavanker.

Scannern fotograferar virket på åtta olika sidor för att leta efter sprickor eller röta och ger minimalt med spillbitar. Det som blir över används för övrigt som spån till att värma upp fabriken. Svenska Fönster är helt självförsörjande när det kommer till uppvärmning.
Läs också: Vi tar miljöfrågor på allvar

Virke blir fönsterdetalj
Simon kryssar vant mellan de gula sträcken i golvet och parerar snyggt en av de 80 truckar och en och annan sparkcykel som trafikerar och alltid har företräde på fabriksgolvet. Han går med bestämda steg mot hyvelavdelningen.

Virke i väntan på att bli fönster.

Där möter vi Sanna Johansson som står och kontrollerar längden på det hyvlade virke som ska kapas och från och med nu kommer att byta namn till fönsterdetalj.

”Förr fick man kontrollmäta det här manuellt. Nu är det lasermätning som gäller. Här har jag till exempel 85 stycken bitar som alla är 85 centimeter, så det går ganska snabbt. Jag har varit här i drygt ett år och blev fast anställd i höstas. Jag är så glad att Svenska Fönster finns här i byn, inte minst för mig som vill bo kvar i Edsbyn, jobba och tjäna pengar. ”

Sanna Johansson
Sanna Johansson arbetar i Hyvleriet.

I måleriet är känslan nästan som ett kontemporärt konstgalleri med fönsterdetaljer som lite malligt glider fram från krokar i taket. De åker in i ett rum inbäddat i en sorts vitrosa fluff där färger sprutas på med mekaniska målarpistoler. Även om det används upp till ett 90-tal olika kulörer, är det framför allt vit, Svanen-märkt färg som dominerar. Hela processen tar ungefär fyra timmar. På andra sidan kommer detaljerna sedan ut, torkade och klara. Härifrån kör truckföraren ut dem till nästa steg i produktionen – förmonteringen.
Läs också: Svanenmärkta fönster

Sandra Källström kontrollerar fönsterämnena efter att de har blivit målade.

Prioriterad säkerhet
En av de främsta förbättringarna som Simon noterat under sina hittills 17 år på Svenska Fönster är arbetsmiljön, från ljudnivåer till den prioriterade säkerheten som är överordnad allt annat.

En annan förändring är attityden till kunden. Förr nöjde sig de flesta med fönster som alla andra, idag kan det mesta skräddarsys.

”Du kan till exempel få ett träfönster från Svenska Fönster i en färg på insidan och en annan på utsidan. Jo, en av de största skillnaderna här mot förr är att så mycket specialbeställs idag.”

Simon Lindh

75 procent av medarbetarna är män. Men andelen kvinnor blir snabbt allt fler, hand i hand med antalet utlandsfödda. Med en så här pass stor fabrik i en liten ort är företaget helt beroende av en allt mer mångfacetterad arbetskraft.
– Utan utlandsfödda hade vi aldrig fått tag i tillräckligt med folk, säger Simon som också varit arbetsledare och handledare på företaget för nyanställda.

Monica Bonsange började som praktikant hos Svenska Fönster.

På förmonteringen möter vi 25-åriga Monica Bonsange från Kongo. Hon kom till Edsbyn som flykting för fem år sedan.
– Jag har nästan hela min släkt här i Edsbyn. Jag utbildade mig här och fick praktik på Svenska Fönster. Efter att ha jobbat på både ICA, Konsum och ett verktygsföretag ville jag tillbaka hit eftersom jag trivdes så bra. Vi skojar mycket på rasterna, säger Monica Bonsange som med sin kombination av kvinna och utlandsfödd varit något av en pionjär och förebild när hon började på företaget.

Ulf ”Klut” Jonsson har arbetat hos Svenska Fönster i 31 år.

Säkerhet och sammanhållning
Några meter längre bort kliver Ulf ”Klut” Jonsson just av trucken. Han har varit på företaget i 31 år och är försteman på kontoret, men hoppar in i produktionen på golvet om det blir kort om folk. 
– När jag kom hit 1987 sa jag: ”Högst ett år!”. Sedan blev det fru, familj och hus. På den tiden var det mer av massproduktion. Vi kunde stå och göra en enda storlek på fönster en hel dag. Jag brukade koppla av med att sköta ljud och pyroteknik åt lokala hårdrocksband, berättar Ulf Jonsson som slutade med extraknäcken när han kom lite för nära en odetonerad raket.

Fönsterämnena passerar många händer på sin väg genom fabriken, men även några robotar.

Även han lyfter hur Svenska Fönster under alla år har jobbat med att förbättra just säkerheten. Eller som Ulf säger: ”Förr stod man och handkapade ute på gården. I dag sköts det mesta med laser”.

Sammanhållningen inom företaget är något som många kommer tillbaka till. Simon Lindh menar att det genomsyrar hela bygden. Han har extraknäckt på många olika plan med integration – på fritidsgården, fotbollsplanen, HBV-hem.

”Efter att jag själv slutade spela har jag varit fotbollsledare i Edsbyns IF. Överlag är företagen engagerade och stöttar allt som händer i kommunen. Ta bandyn, utan Svenska Fönster skulle laget aldrig ha överlevt.”

Simon Lindh

Fantastiska förutsättningar
– Det är lite av Gnosjöanda här. Vi har insett att ska man göra något bra måste man samarbeta. Vi är en liten ort och geografiskt offside. Samtidigt har vi alla förutsättningar – folk är snälla och vänliga och uppväxta med en attityd att man kan göra vad man, när man vill, säger Simon när vi nått slutdestinationen: Monteringslinjen där glas och trä äntligen får förenas.

På Glasavdelningen förvandlas glasrutor på sex gånger tre meter till glaskasetter anpassade till varje kunds önskemål.

Vi lämnar denna magiska mikrovärld med sågspånen fortfarande kittlande i näsborrarna. På väg bort längs landsvägen syns hur nära det är till inspirationen för de vackra fönstren. Vi passerar de stora hälsingegårdarna, dessa världsarv med sina fina detaljer.  

På de tio monteringslinjerna får glas och trä äntligen förenas. Här är det Lukas Karsbo som ser till att glaset håller sig på plats i fönsterbågen.

Åker igenom små söta byar med kyrkor som sticker upp, älven Voxnan som stilla slingrar sig fram och sjöar som ligger spegelblanka insprängda i skogen med sina höga furor. De där doftande, stolta furorna – samma virke som fina fönster är byggda av.