fbpx
Kontakt
Publicerad 9 juni, 2021

Panoramafönster

Vad är ett Panoramafönster?

Ett panoramafönster är ett stort fönster, eller flera stora fönster som placerats intill varandra, genom vilket du ser en vidsträckt vy och gränsen mellan inne och utsikten ute suddas ut. Ett panoramafönster är alltså inte en produkt, utan ett eller flera stora fönster som tillsammans med huset och dess omgivande miljö skapar möjligheten att se ut på ett panorama.

SP Balans interiörbild

Byta till panoramafönster

Alla panoramafönster är stora. Hur stora avgörs av bland annat husets förutsättningar med planlösning, konstruktion och takhöjd. Men det går att göra större och nya fönsteröppningar i alla sorters hus – trähus, betonghus, tegelhus och så vidare.

Stora fönster är tunga, men väljer du fasta fönster – fönster som inte går att öppna – till ditt panoramafönster så är de inte tyngre än att de går att förflytta om man är flera personer som hjälps åt.

Om man istället väljer ett skjutparti – en eller dubbla skjutdörrar med ett fönster på sidan av dörren – så levereras de med en lastbil med kran som vid de allra flesta hus kan lyfta skjutpartiet till den plats där det ska monteras.

Läs även: Så gör du större fönsterhål i väggen – eller tar upp helt nya hål

SP Fönster Balans, stora fasta svarta fönster

I vilka material kan jag beställa panoramafönster?

Trä är ett vackert, mycket starkt och hållbart material som passar perfekt även till stora fönster. Till utsidan av panoramafönster går det, precis som till vanliga fönster, att välja mellan trä och aluminiumbeklädnad. När man klär in ett träfönster med aluminium blir det ännu mera hållbart och så gott som underhållsfritt, vilket kan vara väldigt skönt. För att skrapa och måla ett litet fönster med några års mellanrum tar inte mycket tid – men ju större fönstret är, desto mer är det som ska underhållas.

Hur påverkas isoleringen av ett panoramafönster?

Tack vare att moderna glaskassetter med tre glasrutor är mycket energieffektiva blir värmeläckaget begränsat även när du väljer panoramafönster och ditt byte till större fönster ska inte påverka uppvärmningen. Men på grund av vikten kan riktigt stora fönster inte levereras med 3-glaskassetter, utan endast 2-glaskassetter och sådana glaskassetter är inte lika energieffektiva. De fönstren bör därför inte användas i rum som brukas under vintertid. Men det är alltså inga problem att skapa panoramafönster med flera stora fönster med 3-glaskassetter som placeras nära varandra, med endast en regels mellanrum för att skapa en storslagen panoramavy ut.

Vad kostar panoramafönster?

Priset på ett fönster påverkas av storleken, men också av hur fönstret öppnas och eventuella tillval och tillbehör.
Det innebär faktiskt att ett stort fast fönster inte behöver bli dyrare än ett mindre öppningsbart fönster. Men om du väljer att göra större eller nya hål i en befintlig yttervägg så kommer så klart att ta längre tid och kräva mer material för den hantverkare som ska göra jobbet.
Många gånger när man väljer panoramafönster till sitt hus är det dessutom värt att kosta på att köpa till solskyddsglas till sina fönster. Vi erbjuder två sorters solskyddsglas, ett klart och ett tonat. Solskyddsglas släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas, men stänger ute mycket av värmen.

Här kan du fördjupa dig i fönstrets standardmått och dina möjligheter att beställa fönster i specialmått


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp