fbpx
Kontakt
Publicerad 7 januari, 2021

Så gör du ditt hem mer klimatsmart

SP Fönster Stabil, vita moderna träfönster med spröjs
Många hushåll gör av med mer energi än vad som egentligen är nödvändigt, något som påfrestar både klimat och ekonomi. Låt värmen stannar där den hör hemma: Inomhus.

Läs också: Allt du behöver veta om energifönster

En stor del av människans påverkan på klimatet beror på utsläpp av växthusgaser kopplade till uppvärmning och nedkylning av våra bostäder. En vanlig energitjuv är äldre fönster som ofta släpper ut onödigt stora mängder energi.

Stefan Stamåker - utbildare

Stefan Stamåker – utbildare

När man pratar om energiförluster i detta sammanhang används måttet U-värde, som berättar om hur mycket energi ett fönster släpper ut. Ju lägre U-värde, desto bättre presterar fönstret.

– Äldre tvåglasfönster kan ha ett U-värde på 3,0 och uppåt. Samma siffra med nya treglasfönster är högst 1,2, berättar Stefan Stamåker, utbildare på SP Fönster.

Med nya energismarta fönster får man ett jämnare inomhusklimat, sommar som vinter. Man ska komma ihåg att det faktiskt är mer energikrävande att kyla varm luft än att värma kall.

Hållbar produktion

För att en investering av ett fönster ska vara hållbar krävs även att produktionen av dessa bedrivs på ett skonsamt sätt, något som genomsyrar hela SP Fönsters verksamhet. Virket till fönstren kommer från mestadels från södra Norrland – där det är som bäst.

– För varje tall vi tar ner planteras ungskog som i sin tur binder stora mängder koldioxid när den växer upp. Träet vi använder är hårt och innehåller stora mängder kåda, något som i sig gör fönstren naturligt impregnerade, säger Stefan Stamåker.

Läs också: Den fantastiska råvaran – resan från fura till fabrik

Tack vare virkets höga kvalitet kan tillverkaren av SP Fönster använda vattenburen behandling och färg i alla sina produkter, något man är ensamma om i Sverige.

Detta leder till produkter av hög kvalitet som håller länge. En av SP Fönsters mest populära modeller, träfönster med ett tunt lager skyddande aluminium på utsidan, klarar sig i många år i stort sett utan underhåll.

Fyra andra åtgärder för ett klimatsmartare hem

  • Hushåll med elen. Se till att stänga av det som drar energi och inte används. Det är lätt att det blir en vana ett exempelvis tv:n får stå på utan att någon faktiskt tittar.
  • Välj hållbart. El, möbler, mat, tekniska prylar… Alla förbrukningsvaror har ett klimatavtryck. Välj det som är producerat på ett hållbart sätt och är av en kvalitet som håller över tid.
  • Optimera hemmet! Med rörelsedetektorer tänds och släcks lampor beroende på var du befinner dig.
  • Ät upp! En tredjedel av all mat som produceras hamnar i papperskorgen, en onödig påfrestning för klimatet och den personliga ekonomin. Enkla åtgärder som ordning och reda i kyl, frys och skafferi minimerar risken för dubbelköp. Ett batteri av kvalitativa matlådor är en annan åtgärd som kan hjälpa. Vanans makt är stor här. Våga vara ärlig mot dig själv: När slänger du mat och vad kan du göra för att bryta vanan?

Läs även: Svanenmärkta fönster


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp