fbpx
Kontakt
Publicerad 2 oktober, 2022

Så mycket kan man spara på energisnåla fönster: ”Man kan sänka kostnaderna med…”

En tystare och säkrare bostad med jämnare temperatur i all ära. Den allra största fördelen med att sätta in nya fönster kanske ändå är den energibesparing bytet innebär, som både gynnar klimatet och din ekonomi.

SP fönster konstruktion

Dåliga fönster är en vanligt förekommande energitjuv. Dåligt isolerade modeller kan släppa ut så mycket som en tredjedel av den värme som egentligen ska stanna inomhus.
Detta leder till onödigt höga uppvärmningskostnader och stora påfrestningar för klimatet. Något att ha i åtanke då el och värme står för en fjärdedel av de totala utsläppen globalt.

Läs också: Allt du behöver veta om energifönster

Så mycket kan man spara

När man pratar om fönster och energi använder man ett så kallat U-värde som berättar om hur tätt fönstret håller. Ju lägre siffra – desto mindre energi försvinner ut. Äldre tvåglasfönster har ofta ett U-värde runt 3,0 jämfört med SP Fönsters moderna treglas där samma siffra ligger på 1,1–1,2.
Den som väljer att byta fönster kommer uppleva en stor skillnad, som utöver det jämnare inomhusklimatet även kommer att kännas i plånboken. Stefan Stamåker, utbildare på SP Fönster, berättar:
– Jag brukar säga att man kan sänka sina energikostnader med mellan 4 000 och 6 000 kronor under ett år med normala energipriser om man byter från gamla till nya fönster. Men det beror såklart på var huset ligger rent geografiskt och hur stort det är.
Det fina när det kommer till byte av fönster är att skillnaden märks direkt när de nya rutorna sitter på plats.

Minimera energiförbrukningen med energifönster

Den som är extra mån om att minimera sin energiförbrukning kan välja att sätta in så kallade energifönster. Många av fönstren från SP Fönster har energimärkning. Extra energieffektiva är deras Svanenmärkta fönster.
– De har ett U-värde som ligger på omkring 0,8–0,9 och är vanliga i passivhus, det vill säga bostäder som byggs helt utifrån planen att vara så energieffektiva som möjligt, säger Stefan Stamåker.
Något man ska komma ihåg är att då extra energieffektiva fönster släpper ut minimalt med värme kan glasrutorna bli kallare på utsidan än vad det är utomhus. Detta kan innebära att kondens bildas på utsidan rutorna under natten. Den kondensen försvinner dock när solen går upp och glaset värms.

Många fördelar med nya fönster

Att sätta in nya fönster för inte bara med sig ekonomiska och klimatmässiga fördelar.
– Den största skillnaden våra kunder märker brukar vara den ökade komforten som nya fönster för med sig. Det blir mycket tystare inomhus och temperaturen blir jämnare.
Andra uppsidor är att moderna fönster är säkrare både ur ett inbrotts- och barnperspektiv. Kort och gott är nya fönster en god investering, både för plånboken, livskvaliteten och bostaden i stort.

Läs också: Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp