Artiklar & Inspiration

Spröjs – accessoaren som lyfter huset

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Spröjs – accessoaren som lyfter huset</span>

Fönster kallas också för husets ögon. Och för att skapa en varmt ombonad blick kan spröjsade fönster göra stor skillnad. Arkitekten Buster Delin är fascinerad över vårt behov av det inrutade.
– Jag tror att blicken automatiskt söker sig till spröjsade fönster som husets ögon.

Arkitekten Buster Delin arbetar framför allt med att rita hus till privatpersoner. Till och med till sig själv. 2016 vann han det prestigefulla Svenska Fönster-priset för sitt sommarhus Lundnäs på släktgården i Arbrå utanför Bollnäs i Hälsingland. Huset, som Buster Delin både har designat och byggt, har tre stora glaspartier istället för ytterväggar och är som inbäddat i naturen utanför.

Buster Delin vid sitt prisvinnande sommarhus.

– För mig är det en grov förenkling att bara kalla fönster för fönster. När jag tänker på fönster som husets ögon brukar jag dra paralleller till gamla hus på landsbygden. Om man har bytt fönster från spröjsade till ospröjsade glas kan det ofta se väldigt trist och tomt ut, säger Buster Delin.
Läs också: Vilka fönster matchar ditt hus?

Han menar att många arkitekter är rädda för att förknippas allt för mycket med det dekorativa och romantiska. Men det är att blanda ihop korten:

”För mig är det självklart att ha en mer antikvarisk, bevarande hållning när det handlar om att renovera gamla hus. När man sätter in ospröjsade fönster i gamla byggnader är det något som försvinner.”

Buster Delin

Gäller det även nybyggen?
– Där blir det mer problematiskt. Ritar man ett modernistiskt hus är det lätt att tänka in stora glaspartier som öppningar mot ljuset. Men ibland ritar vi hus med relativt traditionella former, även om de har en modern planlösning. När det kommer till att sätta in fönster blir det ofta en diskussion om inget eller mycket spröjs. Personligen tycker jag att man ska gå på känn, då blir det ofta rätt.
Läs mer om: Poster & spröjs

Ska man ha spöjs eller inte i nybyggda hus? Varför inte båda delarna?

Så det är mycket upp till beställaren att påverka arkitekten?
– Precis. Jag har själv funderat över varför det känns bra med spröjs i fönster, och att jag många gånger känner att beställaren har en poäng. Vi betraktar fönster som sitter i en fasad likt ögon. Biologiskt läser vi människor in det instinktivt eftersom vi är så präglade på att läsa in ansikten i allt vi ser. Och utan spröjs blir ögat livlöst.

Rama in med spröjs
Spröjs är inte bara något att fästa blicken på. De kan även förstärka utsikten och bilda en gräns, en inramning, mellan nära och borta. ”Byggnadens stora fönster fungerar som tavelramar”, hette det bland annat i vinnarmotiveringen till Buster Delins sommarhus Lundnäs.

”Spröjs behövs framför allt i mindre fönster för att markera gränsen mellan inne och ute, för att skapa en känsla av förgrund och bakgrund och för att göra att fönstret uppfattas som ett öga på fasaden. Se när ett barn ritar hus. Jag har kontor hemma och mina barn har länge sett mig bygga lådformade hus. Men till och med när jag bad min dotter rita av huset i Hälsingland, som har platt tak och stora fönster, ritade hon en stuga med trekantigt tak och två spröjsade fönster på varsin sida om ytterdörren. Det visar att barn uppfattar en byggnad mer som ett ansikte.”

Buster Delin

Kan spröjs också härledas till vårt klimat; till det varma, ombonade huset som håller ute kylan?
– Ja, det har jag märkt i mitt eget hus. När det är novembernatt innan snön fallit och det är väldigt mörkt ute blir fönstren bara som stora svarta ytor. En häftig känsla, men inte särskilt trygg. Där kan spröjs också hjälpa till att skapa trygghet inomhus. Jag har ritat hus med bara några spröjs, som en dörr på en meter med två vågräta spröjs som delar in dörren i tre glas. Det skapar en känsla av beskydd, att ingen ska kunna komma in genom fönstret.

Hur ska man tänka kring valet av spröjs?
– Vid renovering tycker jag att man ska välja ett spröjs som passar ihop med huset. Sedan kanske man inte behöver ha kopplade bågar med spröjs i båda fönstren som förr.

Av erfarenhet märker Buster att beställarna har en väldigt bestämd uppfattning kring spröjs. De vet vad de vill ha. På senare tid har trenden gått mot en tydligare industrikaraktär med stora och relativt rektangulära indelningar av spröjs.
– Det där är en sorts rutighet som blivit en trend. Spröjs kan vara både av metall men även svartmålat trä. När fönstret och karmen är i samma färg är det ett sätt att göra ett spröjsat fönster lite coolare, eftersom det påminner om gamla industribyggnader som ofta hade samma färg på in- och utsida.
– Det är intressant att fönster är så emotionellt laddade, som kontrast till fasadmaterial. När det kommer till fönster ska det vara på ett visst sätt. Jag tror att vår blick automatiskt söker sig till fönster som husets ögon. Därför är fönster så viktiga.
Läs mer om möjligheterna med färger på fönster och spröjs

Spröjs kan hjälpa till med att skapa en tryggare känsla inomhus.

Är det något med svenskens vurm för hemmet som vår borg – den trygga, gemytliga platsen?
– Spröjsade fönster känns betydligt mer ombonade än stora tomma ytor. Jag har tittat mycket på många av de stora Hälsingegårdarna. Ett vackert gammalt fönster med åldrat glas och smäckra fina spröjs och en snygg fals kan ju vara hur fint som helst. Fönster är så viktiga att jag har tänkt att man först ska välja fönster och sedan rita huset.
Läs också: Inbrottssäkrare hem med rätt fönster