fbpx
Kontakt
Publicerad 21 april, 2020

Tannie byggde drömvillan: ”Fönstret gör jättemycket för husets identitet”

SP Balans vita new england

Tannie Anderssons hus har vita, spröjsade SP Fönster ur serien Balans.

Det som för många är en dröm är för Tannie Andersson verklighet.
En liten bit utanför Uppsala har hon byggt en lika modern som traditionell New England-villa – från grunden.
– Här inne är det verkligen bra ljusinsläpp, berättar hon.

Designa dina egna fönster med Fönsterväljaren 

En kort åktur från Uppsala bor Tannie Andersson, 41, med man, tre barn och två hundar i en stor tvåplansvilla familjen byggt själva, i ett nära samarbete med en hustillverkare och en lokal byggfirma.

– Vi utgick från en befintlig husmodell och ändrade detaljer som planlösning och fönstersättning. Ambitionen var att det skulle gå i New England-stil och det tycker jag att vi har lyckats bra med, säger Tannie om bostaden som går i ljusa toner med klassiskt liggande panel och stora, spröjsade SP Fönster.

På nedervåningen har paret valt att låta de flesta fönsterpartierna gå hela vägen till golvet. Ett val som Tannie är extra nöjd med.

– I Sverige är det så mycket mörker så det gäller att göra det bästa av det ljus vi får och här inne är det verkligen bra ljusinsläpp. Mycket ljusinsläpp ger känslan av större rymd inomhus.

Smart spröjs

Flera av villans fönster är fasta och går inte att öppna. Ett medvetet val för att minimera antalet detaljer som handtag och undvika en plottrig känsla. Man har även valt bort persienner och rullgardiner. I stället har Tannie satt upp gardiner vid sidan om rutorna att dra för  vid behov. Allt för att ljuset ska få flöda fritt och spröjsen bli så framträdande som möjligt.

– Det gör jättemycket för husets identitet, spröjs är verkligen New England för mig. En kul detalj med SP Fönster är att man kan välja spröjs som är utanpåliggande och går att plocka bort. Något som verkligen underlättar vid putsningen. På övervåningen har vi satt in ett par runda fönster, både för ljusinsläpp men även för att ge huset ytterligare karaktär sett utifrån.

Läs mer om fönster med poster och spröjs.

Fönster har jättestor betydelse

Tannie AnderssonTannie Andersson vet vad hon gör. Så länge hon kan minnas – långt innan huset byggdes –  har hon haft ett brinnande intresse för design och inredning. På fritiden driver hon Instagramkontot @interiorby_tannie och till vardags arbetar hon på en mäklarbyrå. Man kan verkligen säga att intresset genomsyrar hela hennes liv.

Vad innebär fönster för en bostad?

– Som köpare skulle jag bry mig jättemycket om hur fönstren i bostaden är. Hur många, hur stora och av vilken kvalitet. I ett sovrum vill man inte ha för många så att det blir för ljust eller för mycket insyn. I ett sällskapsrum är det tvärtom. Fönster har verkligen jättestor betydelse, framför allt vid det första intrycket av ett hus.

Hemma i villan sitter det moderna treglasfönster från vår serie Balans genomgående.

– De är lätta att öppna och lätta att putsa, i och med att man kan vända dom helt så att utsidan kommer inåt. Sedan är de även barnsäkra vilket är jätteskönt. Man kan öppna för vädring på övervåningen utan att behöva oroa sig. Det känns gediget.

När det kommer till de moderna fönstren för de   andra fördelar med sig:

– Nya fönster är avgörande när det kommer till ljud. Förut bodde vi i stan med trafik och annat buller ständigt närvarande. I nya villan är det verkligen lugnt och tyst.


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp