fbpx
Kontakt
Publicerad 15 augusti, 2019

Vad är U-värde på fönster

Den värmeförlust som ett fönster orsakar anges i U-värde, vilket är bra att ha koll på när du ska köpa nya fönster. Värmesvinn är vanligare än man kan tro – men enkelt att åtgärda.  

Dåligt isolerade fönster släpper in kyla på vintern, vilket genererar värmeutsläpp. Om du ofta upplever drag och kyla nära fönster kan det vara kallras. I dessa fall drar många upp värmen, vilket leder till ännu högre värmeförlust. Värmen sipprar ut, elräkningen blir dyr och klimatet drabbas. Då är det dags att göra något åt det. Väljer du att byta ut fönster ska du alltid kolla efter fönster med ett bra U-värde.

Vad är U-värde? 

Det är en märkning för hur värmetätt och isolerat ett fönster är, och är något som alla fönster ska ha. Ju lägre ett fönsters U-värde är, desto bättre isolerat är det. Det kan ange glasets täthet eller tätheten för hela fönstret. Bra att veta är att vissa material är tätare, och andra mer värmeledande. Det är en långsiktig investering att skaffa fönster med lågt U-värde. Kolla efter så kallade energifönster, dessa måste ha ett U-värde på 1,2 eller lägre. Bäst är det att välja fönster märkta med Energiklass A, då dessa som mest får ha U-värde 0,9.
Läs mer om energifönster

Olika U-värden för fönster 

 För att få veta exakta U-värden för olika fönster bör du vända dig till respektive fönstertillverkare. Ett ungefärligt uträknat värde för olika fönstertyper finner du nedan. 

Äldre tvåglasfönster: 2,4-3
Moderna tvåglasfönster: 1,5
Treglasfönster: 1,1-1,2
Treglasfönster med energiglas och varmkant (våra Svanenmärkta fönster): cirka 0,9
 

Byt till fönster med lågt U-värde 

Låt inte dina fönster vara energitjuvar och se till att spara in på både pengar och miljö. En rapport från Världsnaturfonden pekar på att el och värme står för 25% av jordens utsläpp av växthusgaser. Och enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut en tredjedel av värmen som ska värma upp ett hus. Därför är det viktigt att folk tar ansvar, i det lilla och det stora. Vi hjälper dig att hitta rätt fönster med låg energipåverkan. Välkommen att kontakta din återförsäljare redan idag. 


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp