Artiklar & Inspiration

Vilka fönster passar till ditt hus? – Fönsterexperten guidar dig

Artikel, Fönster, Ekonomi, Energi, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vilka fönster passar till ditt hus? – Fönsterexperten guidar dig</span>

Försvinner din dyra uppvärmning ut genom dåliga fönster? Här berättar Niklas Hanning, utbildare hos Svenska Fönster, om vilka fönster som du bör välja till just ditt hus för att få bäst effekt av ditt fönsterbyte och om andra sköna fördelar med att byta fönster.

Nicklas Hanning, utbildare på Svenska Fönster

Ungefär 70% av alla villor i Sverige är byggda mellan åren 1960 och 1980. Många av dem har uppvärmning med direktverkande el, platta på mark och 2-glasfönster. Det gör att de har hög energiförbrukning, brister i inomhusmiljön och stora renoveringsbehov.

Har man 2-glasfönster i ett hus som man använder året runt så bör man verkligen byta ut dem. Det är en investering som börjar löna sig direkt i minskad energiförbrukning och även en investering i framtiden då fönstren kommer att hålla i allra minst 50 år, säger Niklas.

Dåliga fönster kan släppa ut upp till 35% av värmen inifrån, enligt energifonster.nu. Och där värmen försvinner ut kommer också kylan in. Genom att byta till moderna och energieffektiva fönster får du värmen att stanna inomhus och ditt behov av att värma upp huset minskar rejält.

Hur mycket kan du spara genom att byta fönster? Testa med vår Energibesparingskalkylator

Energieffektiva fönster ger en skönare inomhusmiljö

Genom att prioritera ett fönsterbyte när man ska renovera sitt hus får man dessutom inte bara sänkt energiförbrukning och snygga fönster. Ett fönsterbyte brukar ge en mycket bättre inomhusmiljö på flera sätt. För om man har dåliga fönster i sitt hus brukar golven bli obehagligt kalla, ett fenomen som kallas kallras och brukar medföra att man fryser inomhus även om temperaturen i luften är över 20 grader. Men byter man till energieffektiva fönster så försvinner kallraset och golven blir mindre kalla. Det medför att man kan sänka temperaturen inomhus och ändå uppleva rummet som varmare. Och då en sänkning med endast 1 grad ger en energibesparing på omkring 5% så har även det en stor inverkan på din uppvärmningskostnad. Ett energieffektivt fönster är också varmare på insidan. Det gör att du kan vistas intill fönstret när det är kallt utomhus, utan att känna av kylan utifrån.

Är mina befintliga fönster bra eller dåliga? Ta reda på det här!

Vad innebär det att ett fönster är energieffektivt? Och hur mäts det?

Ett energieffektivt fönster isolerar både bra mot kyla på vinter och mot värme på sommaren. Och givetvis klarar det hårda krav på att vara lufttätt.

Ett fönsters isoleringsförmåga mäts i U-värde, där varje decimaltal gör stor skillnad och ett lågt U-värde visar att fönstret är välisolerat. Ett lågt U-värde är alltså det bästa. Det är vanligt att äldre fönster har ett U-värde på 2-3 eller mer, vilket är långt över det högsta U-värde på 1,2 som Boverket rekommenderar till bostäder som används under alla årstider. Extra energieffektiva fönster, som våra fönster som är miljömärkta med Svanen, har så lågt U-värde som 0,79-1,0 beroende på modell.

Läs mer om U-värden och hur de påverkar ditt liv hemma

Hur energieffektiva fönster passar i mitt hus?

Har du ett nyare hus med välisolerade väggar och tak är det klokt att välja Svanen-märkta fönster för att hela huset ska bli så energisnålt som möjligt.

Procentuellt är det ett väldigt litet påslag för att få Svanen när du köper nya fönster. Och för klimatets skull eller om du värmer ditt hus med direktverkande el ska du välja Svanenmärkt alla dagar i veckan, säger Niklas.

Men om man bor i ett äldre hus med dåligt isolerade väggar kommer ett fönster med extra lågt U-värde inte att komma till sina rätt. Där passar det istället bra med vanliga moderna fönster med ett U-värde strax under 1,2.

Svenska Fönster Balans treglasfönster vrid med aluminiumbeklädd utsida

Ett bra montage är avgörande för fönstrets funktion

Vid ett fönsterbyte är det viktigt att montaget blir väl utfört.

När du har ett fönster med bra U-värde är det extra viktigt att fönstret placeras i den varma delen av väggen för att alla funktioner ska komma till sin rätt och att montaget är lufttätt, säger Niklas Hanning.

För att få ett bra montage är det viktigt att man följer vår monteringsanvisning och det är aldrig fel att ta gärna hjälp av en snickare som är bra på fönstermontage. Din lokala återförsäljare av Svenska Fönster kan hjälpa dig med att rekommendera duktiga snickare.

Även ett energifönster kan bli otätt - så löser du det

I alla öppningsbara fönster finns tätningslister i gummi som kan torka ut. Därför bör du varje år göra det här enkla testet och ta reda på om listerna fortfarande håller tätt. I samband med att du undersöker tätningslisterna bör du även undersöka träfönstrens utsida och smörja beslagen i enlighet med våra skötselråd. Behöver du nya tätningslister till dina fönster från Svenska Fönster finns de att köpa som reservdelar via din återförsäljare. Vi tillhandahåller även andra reservdelar som handtag, spröjsclips och persiennsnören för att du inte ska behöva byta fönster för att en del går sönder.

Ditt hus kan behöva nya tilluftsventiler

Om det har kommit in luft i ditt hus via otäta fönster som kommer luften att söka en annan väg om du byter till täta fönster med tätt montage. Därför kan du i samband med ett fönsterbyte behöva se över dina friskluftsventiler, så att du får in tillräckligt med frisk luft i förhållande till hur mycket luft som ditt ventilationssystem suger ut.

För att få ett behagligt inomhusklimat är det bra med väggventiler som sitter nära taket och styr luften upp i taket. Det ger ett torrt och behagligt inomhusklimat, säger Niklas Hanning.

Om du inte vet hur mycket luft som ditt ventilationssystem suger ut så kan en ventilationstekniker hjälpa dig med att mäta upp det. Sedan räknar du hur många friskluftsventiler som finns i ditt hus, hur mycket luft de släpper in (det varierar mellan olika ventiler) och jämför de båda summorna. Om det sugs ut mer luft än vad det kommer in så behöver du fler ventiler. Om det kommer in mer luft än vad det sugs ut så kan du stänga/sätta igen någon ventil alternativt sänka effekten på en eventuell fläktmotor. En tumregel är att det ska finnas en friskluftsventil i varje rum utom i kök och badrum, samt att luften kan strömma fritt mellan alla rum.

Vill du byta till energieffektiva fönster? Hitta din återförsäljare direkt

Få bidrag för att energieffektivisera ditt hus

Regeringen har infört ett bidrag på maximalt 60.000 kronor för energieffektivisering av småhus genom konvertering av värmesystem och förbättringar i husets skal. Läs här om du kan få bidrag för att uppgradera ditt hus.