fbpx
Kontakt

Fönster som håller – när det där som inte får hända händer

Vi vet att livet inte alltid blir så stillsamt som vi kanske hade önskat. Och när något påfrestar våra fönster så vill vi att de ska hålla. Det är en väldigt viktig fråga hos oss på SP fönster, därför använder vi stark furu och andra råvaror för att skapa bästa möjliga bas för våra fönster. Vi har över 70 års erfarenhet av tillverkning av kvalitetsfönster där vi är otroligt noggranna – och självklart är vårt kvalitetsarbete certifierat enligt ISO 9001. Vi skulle säga att den kombinationen ger några av branschens mest tåliga fönster.  

Hur gör man ett tåligt fönster?  

Kanske har du hört någon säga att “förr i tiden använde man riktigt virke i fönster, det är därför riktigt gamla fönster håller så bra”. Det är sant. Och för att våra moderna fönster ska hålla riktigt länge använder vi riktigt kvalitetsvirke även idag. Våra fönster tillverkas av senvuxen fura från Sveriges mitt. Detta hållbara virke förädlar vi ytterligare genom att kapa bort kvistar och foga samman träbitarna med branschens finaste och starkaste fingerskarvar. På så sätt skapar vi vackra och tåliga fönster som håller för många årtiondens påfrestningar.  

SP Fönster är tåliga fönster tack vare tåligt timmer från Sveriges mitt.
SP Fönster tillverkas av den finaste furun från Sveriges mitt.

Skillnaden mellan laminerat och härdat glas 

Att laminera eller härda fönsterglas är två olika sätt att göra glaset personsäkert. Personsäkert glas ska alltid användas i fönster eller fönsterdörrar som sitter lågt, t.ex. helglasade fönsterdörrar, för att ingen ska göra sig illa om man skulle ramla in i dem eller om man på något sätt råkar krossa dem.  

Härdat glas har behandlats genom att värmas och kylas ned. Behandlingen gör att glaset splittras i massvis av små bitar utan vassa kanter om det på något sätt krossas.  

Laminerat säkerhetsglas har en laminering som håller ihop glasbitarna om glasrutan krossas. Lamineringen ger glaset ytterligare två positiva effekter (förutom personsäkerhet och ökat inbrottsskydd) – den gör att UV-strålning inte passerar glaset och förhindrar därmed att inredningen bleks, samt att den gör fönstret extra ljudisolerat. 

Svart, dubbel fönsterdörr från SP Fönsters serie Balans med aluminiumbeklädd utsida.
Helglasade fönsterdörrar ska alltid ha personsäkert glas. Här ses en parfönsterdörr med aluminiumbeklädd utsida.

Finns det okrossbara fönster? 

Nej, inte till vanliga bostäder. Däremot finns det tåliga fönster som står emot väder, vind, slitage, olyckshändelser och inbrottsförsök. Och det finns fönster som är svåra att krossa och som inte ger vassa skärvor om de ändå går sönder – så att ingen gör illa sig.  

Vad är barnsäkra fönster och balkongdörrar? 

Om det finns barn i huset är det viktigt att barnen inte kan öppna ett fönster eller en altandörr och falla eller smita ut. Barnsäkra handtag till fönster och dörrar har därför spärrar så att det krävs två händer för att öppna dem. Till fönster finns det dessutom olika spärrar och beslag (beroende på fönstermodell) som gör att ett fönster som står på glänt för vädring inte går att öppna ytterligare för att ge hög säkerhet för barnen.

Inbrottssäkra fönster – finns det verkligen?  

Ett modernt och högkvalitativt fönster är mycket svårare att för tjuven att passera än ett äldre fönster. Våra 3-glasfönster har förhöjd inbrottssäkerhet som standard och utöver det så finns det flera tillval att göra för ännu ett ännu högre skydd mot inbrott – så högt att produkterna har visat sig stå emot ett våldsamt 15 minuter långt inbrottsförsök och blivit godkända i Skyddsklass 1 & 2 av Svenska Stöldskyddsföreningen. 
Läs mer om inbrottssäkrare hem med rätt fönster.

Men hållbarhet då – hur jobbar vi med det? 

Vi tar miljöfrågor på stort allvar, när det gäller snickeri och måleri så uppfyller alla våra produkter de högsta miljökraven. Läs gärna om hur vi arbetar med miljöfrågor i hela vår verksamhet här. 

Tallskog

Vad är priset på laminerat eller härdat glas? 

SP Fönster säljs enbart via återförsäljare, som sätter pris på varje produkt. Men generellt så kostar härdat glas omkring ett par hundralappar per kvadratmeter och glasruta som härdas, medan laminerat glas kostar något mer.

Okej jag vill ha ett fönster som håller, så hur köper jag det? 

Kul! Vi är väldigt stolta över våra fönster och hoppas att du kommer bli nöjd med ditt köp. Du kan köpa våra fönster direkt hos en av våra återförsäljare – de hjälper dig gärna! Du hittar alla våra återförsäljare, både fysiska butiker och online, här.  
 
Läs mer om alla säkerhetshöjande tillval du kan göra på våra fönster 


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp