fbpx
Kontakt

Vår historia om träfönster från Hälsingland

SP fönsters historia

Ovanåkers kommun i sydvästra Hälsingland har en stark och stolt tradition av träindustrier. Här finns virke av hög kvalitet och yrkesvalen inom industrin går i arv i generationer. Så när framtidstron i allmänhet var stark efter andra världskriget var den kanske extra stor hos Gustav Olmats och Holger Persson som startade Firma Olmats & Person i Edsbyn år 1946.

Tillsammans med en anställd nådde de en omsättning på 8900 kronor redan det första året. De tillverkade till en början fönster, dörrar och andra snickeriprodukter – men senare kom företaget att rikta in sig på att standardtillverka fönster och dörrar.

Företaget växte snabbt och ombildades 1957 till aktiebolag, Snickeriprodukter Olmats & Persson AB. Då sysselsattes 17 personer och omsättningen var 1,3 miljoner.

Dagens stora fabrik byggs

År 1962 var personalstyrkan 25 personer och företaget växte ur lokalen på Magasinsgatan. Då byggdes av de första delarna av dagens fabrikslokaler, som ligger några hundra meter ifrån den första fabriken. Under de kommande 16 åren byggdes fabriken ut stadigt och är sedan dess 63 000 kvadratmeter stor. Det motsvarar elva fullstora fotbollsplaner.

SP fönsters historia

Snickeriprodukter blir SP Snickerier, som blir SP Fönster

Grundarna valde år 1974 att sälja sitt företag till Bergvik & Ala och året efter fick företaget namnet SP Snickerier. Sedan dess har människor i Ovanåkers kommun talat om företaget som SP. År 1976 köptes Bergvik & Ala av Stora.

SP Snickerier etablerade år 1988 fönstertillverkning i Birmingham i Storbritannien och året därpå förvärvades Stora av Swedish Match. Det var den första av flera ägarförändringar på kort tid för de då omkring 600 anställda vid fabriken i Edsbyn. SP Snickerier blev dotterbolag till Swedoor AB och år 1993 slogs Swedoor ihop med Stora Byggprodukter AB. Året efter fusionerades SP Snickerier in i Stora Byggprodukter. SP Snickerier kom sedan att byta namn till SP Fönster för att förtydliga vad företaget i huvudsak sysslade med, även om man fortfarande tillverkade dörrar under denna tid.

En stark ägare

År 1997 skedde ett avgörande ägarskifte. Då bildades moderföretaget Svenska Fönster som kom att äga SP Fönster och småländska Traryd Fönster. Tre år senare köptes Svenska Fönster av den danska VKR-koncernen som har verksamhet i ett 40-tal länder. VKR grundades av Villum Kann Rasmussen som uppfann takfönstret. Så småningom avvecklades bolagen SP Fönster och Traryd Fönster och SP Fönster blir då ett varumärke.

Miljövänligt måleri

Svenska Fönster är i dag en av Sveriges mest miljövänliga fönstertillverkare och ett avgörande steg för att nå dit togs år 2000 när ett nytt måleri byggdes i fabriken i Edsbyn. Med det nya måleriet kunde lösningsmedelsbaserad färg och impregnering bytas ut mot vattenbaserad.

Stora investeringar och samhällsansvar

Under åren 2016–2020 investeras över 160 miljoner kronor i fabriken i Edsbyn för en ökad produktion och för att kunna tillfredsställa kundernas allt mer specifika önskemål. Företaget har omkring 800 medarbetare, varav mer än 700 arbetar i Edsbyn. Det gör Svenska Fönster till områdets största privata arbetsgivare. Företaget bidrar på flera sätt till sitt närområde – både enskilt och tillsammans med ägarna i VKR-koncernen. Det som syns mest är att Svenska Fönster sedan hösten 2013 är sponsor av bandyarenan i Edsbyn och även är huvudsponsor för Edsbyns IF Bandy. Men fokus ligger på barn, ungdomar, kommunens föreningsliv och på att gynna en hälsosam framtid.

SP Fönster i framtiden

Vi kan inte spå i framtiden. Men vi lovar att jobba hårt för att fortsätta leverera gedigna träfönster med material från skogarna i vårt område. Vi har även fokus på det vi tror att människor vill ha i framtiden när det handlar om fönster – så som ännu bättre ljudreduktion, ännu högre säkerhet, ännu högre energiklasser, produkter för smarta hem och ännu bättre produkter för miljön.

 


SP Fönster ingår i Svenska Fönster AB som är en av Sveriges ledande och mest miljövänliga fönstertillverkare.
Svenska Fönster AB tillverkar även Traryd Fönster.

Våra fönster kan fås miljömärkta med Svanen.
Ett extra energiglas och varmkant ger dig bättre energivärde och en Svanenmärkt produkt.
Svanen logotyp